Hunaja

Luomuhunajaa Pohjoisen Saimaan Saarilta

Hunajaamme on talletettu kesän kauneimmat kukkaset, Saimaan leppeät tuulet, auringon säteet ja kesäsateet. Mehiläiset ovat keränneet hunajan Oravisalon ja Varpasalon saarilta, metsistä, niityiltä ja luomupelloilta.

Hunajaamme on saatavissa 450 g:n Luomukuningatar-purkeissa sekä pienemmissä lasipurkeissa. Jos olet tottunut käyttämään runsaasti hunajaa, voit ostaa hunajaa sankoissa hieman edullisempaan hintaan.

Mehiläiset ovat meillä hunajan tuotannon lisäksi töissä pölyttäjinä. Hyvin pölyttyneet marjat ovat suurempia ja mehevämpiä. Puutarhamarjojen lisäksi mehiläiset pölyttävät metsämarjoja, joten mehiläisten pölytystyöstä saavat nauttia myös marjastajat. Mehiläisiä varten viljelemme mesikasveja, kuten apiloita, mesiköitä, virnoja, rypsiä ja hunajakukkaa. Metsässä tärkeitä mesikasveja ovat vadelmat ja horsmat.

Mehiläisiä käytetään tilallamme myös mansikan harmaahomeen torjunnassa.

Mikä tekee hunajasta luomua?

Luomuhunaja tuotetaan kaukana vilkkaasti liikennöidyistä teistä ja muista saastelähteistä. Luomumehiläisten pesään laitetaan luomuvahapohjukkeita, joihin mehiläiset rakentavat kennot hunajan keruuta varten. Mehiläisten loiset, varroa-punkit, torjutaan luonnonmukaiseen tuotantoon hyväksytyillä aineilla. Hunajasadon korjuun jälkeen mehiläisille annetaan luomusokerista tehtyä sokerilientä. Pesiin jätetään myös hunajaa ja siitepölyä. Luomumehiläiset talveutetaan puulaatikoissa. Luomutarkastaja tarkastaa mehiläiset joka vuosi.