Mansikoiden suojelua vedellä

Tällä viikolla meillä on koekäytössä Eco Weedkiller -kone. Laitteella kuumennetaan puhdasta vettä, joka levitetään reilut 100 asteisena torjuttavien kasvien päälle. Kuuma vesi ruskistaa kasvien maanpäälliset osat. Tavoitteena on, että mansikan riviväleissä kasvava heinä ja kypsyvät mansikat pysyisivät toisistaan erossa muutaman viikon ajan.

Kypsyvien mansikoiden painuminen heinän sekaan on ollut merkittävä mansikoita pilaava tekijä. Riviväliheinää ei ole tarkoitus tappaa kokonaan, vaan sen oletetaan vihertyvän jälleen mansikoiden poiminnan päättyessä. Laitteella käsitellään vain kapea reunus mansikkapenkin reunasta. Konetta on tarkoitus testata myös herukan emotaimimaalla. Konetta valmistaa Iisalmelainen Konevel Oy. http://www.ecoweedkiller.com/

Vettä on saatu sen verran myös taivaalta, että kevätviljat ovat hyvässä kasvussa. Niinpä niille ruiskutettiin eilen mangaaniliuosta hyvän kasvun takaamiseksi. Siinä selitykset pelloillamme näkyville ruiskutusjäljille ja ruskettuneille mansikkapenkin reunuksille.

Mansikoiden poiminta aloitettaneen kesäkuun viimeisinä päivinä. Näin ollen pääsato poimitaan heinäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla.

Hyvää juhannusta!